Σε μια μικρή μελέτη, οι συμμετέχοντες με τη νόσο του Crohn είδαν τα συμπτώματα να εξαφανίζονται αφότου άρχισαν να χρησιμοποιούν έλαιο CBD.

Είναι μια οδυνηρή, μερικές φορές εξουθενωτική κατάσταση που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους.

Αλλά μπορεί το λάδι κάνναβης να προσφέρει ανακούφιση για άτομα με νόσο του Crohn ; Μια πρόσφατη μελέτη του Ισραήλ δείχνει ότι μπορεί.

“Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα της γαστρεντερικής (ΓΠ) οδού, αλλά πιο συχνά το λεπτό έντερο”, εξήγησε ο Δρ Timna Naftali, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης ειδικός στη γαστρεντερολογία στο νοσοκομείο Meir και στην κλινική Kupat Holim στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • αιματηρή διάρροια
  • πυρετός
  • αιμορραγία από το ορθό
  • κοιλιακός πόνος

“Τα φάρμακα συχνά συνταγογραφούνται με σκοπό τον έλεγχο της φλεγμονής. Αυτά περιλαμβάνουν συνήθως αντιβιοτικά όπως η σιπροφλοξασίνη, τα αμινοσαλικυλικά (ένας τύπος αντιφλεγμονώδους φαρμάκου), τα στεροειδή, οι τροποποιητές ανοσίας ή οι βιολογικές θεραπείες », δήλωσε η Naftali στο Healthline.

Στην πρώτη του είδους, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κάνναβη προκάλεσε κλινική ύφεση σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς μετά από οκτώ εβδομάδες θεραπείας.

Οι ερευνητές για τη μελέτη, συγκέντρωσαν 46 άτομα με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα με νόσο του Crohn .

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων του συμμετέχοντος και η ποιότητα ζωής τους μετρήθηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία.

Η φλεγμονή του εντέρου ελέγχθηκε χρησιμοποιώντας ένα ενδοσκόπιο και ελέγχοντας τους δείκτες της φλεγμονής που υπάρχουν στα δείγματα αίματος και κοπράνων.

Ορισμένοι έλαβαν εικονικό φάρμακο ενώ άλλοι έλαβαν έλαιο κάνναβης που περιείχε 15% κανναβιδιόλη. 

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της United European Gastroenterology.

Η Ναφτάλι αναγνώρισε ότι η μελέτη είχε μικρό αριθμό συμμετεχόντων και δήλωσε ότι “απαιτούνται μεγαλύτερες και μεγαλύτερες μελέτες”.

Μείωση των συμπτωμάτων

Μετά από δύο μήνες, οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν έλαιο κάνναβης εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της νόσου του Crohn και στην ποιότητα ζωής.

Περίπου το 65% της ομάδας ελαίου κάνναβης πληρούσε αυστηρά τα κριτήρια για πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων, ενώ το 35% της ομάδας του εικονικού φαρμάκου.

“Έχουμε δείξει προηγουμένως ότι η κάνναβη μπορεί να παράγει μετρήσιμες βελτιώσεις στα συμπτώματα της νόσου του Crohn, αλλά προς έκπληξή μας δεν είδαμε στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στις ενδοσκοπικές μετρήσεις ή στους φλεγμονώδεις δείκτες που μετρήσαμε στην ομάδα του ελαίου κάνναβης σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου”.

Ο Ναφτάλι είπε ότι αυτό το εύρημα δείχνει ότι δεν ήταν το γνωστό αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα του ελαίου κάνναβης που βοήθησε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

“Γνωρίζουμε ότι τα κανναβινοειδή μπορούν να έχουν βαθιά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι η βελτίωση στα συμπτώματα μπορεί να μην σχετίζεται με αυτές τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες”, ανέφερε.

Δεν είναι μαριχουάνα

Αν και η κάνναβη και η μαριχουάνα προέρχονται από το ίδιο φυτό ( Cannabis sativa ), δεν είναι οι ίδιες.

Ενώ οι καλλιεργητές μαριχουάνας έχουν εκτρέψει τα φυτά τους για να περιέχουν υψηλά επίπεδα ΤΗC, οι αγρότες βιομηχανικής κάνναβης δεν έχουν τροποποιήσει τα φυτά τους.

Έτσι, το έλαιο κάνναβης δεν θα αλλάξει την ψυχική σας κατάσταση, αλλά η χρήση του μπορεί να έχει άλλα ευεργετικά αποτελέσματα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα μας παράγει φυσικά χημικά που μοιάζουν με κάνναβη (κανναβινοειδή) και έχουμε υποδοχείς για αυτούς που ονομάζονται υποδοχείς CB-1 και CB-2. Είναι παρόντες σε όλο το σώμα και τον εγκέφαλο.

Το έλαιο κάνναβης επηρεάζει αυτούς τους υποδοχείς για να βοηθήσει στη μείωση και του πόνου και στην φλεγμονή .

Ο Ναφτάλι δήλωσε ότι μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στο να ανακουφίσει τα συμπτώματα του Crohn.

“Εκτός από την αύξηση της όρεξης, το έλαιο κάνναβης μπορεί να επιβραδύνει την κυκλοφορία των τροφίμων μέσω του εντέρου και μειώνει τις εντερικές εκκρίσεις, γεγονός που μειώνει τη διάρροια”, ανέφερε.

Η αιτία είναι άγνωστη

Η νόσος του Crohn μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές όπως υποσιτισμό, βακτηριακή υπερανάπτυξη, εντερικές παρεμποδίσεις και έλκη.

«Το 60% με 75% των ασθενών του Crohn μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση σε κάποιο στάδιο λόγω πιθανών επιπλοκών. Ο τύπος της διαδικασίας θα ποικίλει ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη θέση της νόσου στα έντερα “, δήλωσε ο Ναφτάλι.

Ο Ναφτάλι πρόσθεσε ότι η ασθένεια του Crohn δεν έχει κατανοηθεί καλά.

“Η ακριβής αιτία της νόσου του Crohn είναι ακόμα άγνωστη”, εξήγησε.”Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι η νόσος του Crohn είναι χρόνια και ότι μπορεί να είναι το αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης παραγόντων. Αυτές περιλαμβάνουν κληρονομικότητα, περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως βακτήρια ή ιούς ή υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.”

Δεν είναι μια θεραπεία

Οι συμβατικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του Crohn περιλαμβάνουν αντιβιοτικά και κορτικοστεροειδή.

Ο Ναφτάλι προειδοποίησε ότι αυτές οι θεραπείες μπορούν να δημιουργήσουν “πιθανές παρενέργειες που περιλαμβάνουν ευαισθησία στη μόλυνση, αλλεργική απόκριση και σπάνια αυτοάνοση ασθένεια και ακόμη και λέμφωμα (καρκίνο του λεμφικού συστήματος)”.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το έλαιο κάνναβης έχει πολύ καλύτερο προφίλ ασφάλειας και δεν έχει σοβαρές παρενέργειες σε σύγκριση με άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτής της πάθησης.

Το ελαίο κάνναβης δεν προσφέρει θεραπεία της νόσου. Ωστόσο, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε ορισμένα άτομα με νόσο του Crohn.

Και ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων με νόσο του Crohn στρέφεται προς την κάνναβη ως συμπληρωματική ή εναλλακτική θεραπεία.

«Οι ασθενείς χρησιμοποιούν κάνναβη γιατί απλά τους κάνουν να αισθάνονται καλύτερα», δήλωσε ο Ναφτάλι.

Πηγή: healthline.com